Lees de nieuwe verzameling artikelen die we voor u online hebben geplaatst
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Bekijk de webversie
Preekwijzer
Nieuwsbrief
maandag, 3 februari 2020
Homiletische gedachten bij lijdenspreken
 
Dr. Kees van Ekris (programmaleider van Areopagus/IZB) schrijft over preken in de ljdenstijd, onder de titel 'It is written' . De lijdensgeschiedenis in het Evangelie is tegendraads: 'Hier geen wegretoucheren van rafeligheid, geen hooghouden van status, geen trots op de eigen geschiedenis, geen Make the Church great again. Nog fascinerender: hier is de failure niet per se negatief, maar ze is op de één of andere manier onderdeel van de hoop.' Van Ekris benadrukt het belang om, zeker in preken in de lijdenstijd, zones in het bestaan te benoemen waarin mensen door een hel gaan, waarin iedere genade afwezig is. Maar 'de prediker moet spreken vanuit een genadig script, vanuit de kracht van de verzoening'.
Lees dit artikel
Abonneevoordeel: korting op 'Exodus' van Jonathan Sacks
 
In het wereldwijde standaardwerk Exodus. Boek van de bevrijding bespreekt rabbijn Jonathan Sacks de belangrijkste Exodusverhalen. Hij leest ze door een groothoeklens: hij legt verbanden met de Tora als geheel, met filosofie en wereldgeschiedenis, en met ons persoonlijke leven.
Trouw waardeerde het boek met *****.

Als gebruiker van PreekWijzer krijgt u (tot 1 maart 2020) korting op dit boek. 

Extra - op PreekWijzer te lezen:
Sacks’ essay/preek bij Exodus 2:1-10, Farao’s dochter (een van de lezingen op het oecumenisch leesrooster voor 16 februari 2020).

Kijk hier hoe u dit boek met korting kunt bestellen
Op weg in Jezus' voetstappen: project in de Veertigdagentijd

De Protestantse Gemeente Zutphen maakte een project rond de Zeven werken van barmhartigheid, voor in de Veertigdagentijd: 'Op weg in Jezus'voetstappen'. Voor de hele gemeente.
Het project draait om een pelgrim die op weg is door de wereld, op zoek naar Jezus. Iedere week houdt de pelgrim de hele gemeenschap op de hoogte van wat hij (of zij) heeft meegemaakt of wie hij is tegengekomen. 
Ds. Irma Pijpers-Hoogendoorn beschreef het project voor PreekWijzer: met voor alle zondagen in de Veertigdagentijd en Pasen een thema (werk van barmhartigheid), bijbellezing, bericht van de pelgrim, voorbeeld van actief beoefenen van het werk en een verwerking voor de kindernevendienst.

Lees de beschrijving van dit project
Bij het leesrooster
 
Links naar het materiaal in PreekWijzer dat aansluit bij het Oecumenisch Leesrooster zijn te vinden op de homepage www.preekwijzer.nl
Materiaal dat aansluit bij de lezing voor 9 februari, met name bij Matteüs 5:13-16 (een deel uit de Bergrede - 'Jullie zijn het zout' en 'Jullie zijn het licht') vindt u via de link hieronder.

Speciale tip: Essay/preek van Jonathan Sacks, 'Farao's dochter' bij Exodus 2:1-10 (een van de lezingen op het oecumenisch leesrooster voor 16 februari).
Bekijk materiaal bij Matteüs 5:13-16
Op de agenda: contextueel bijbellezen, presentatie en 'ontwerp je preek'
 
Vanaf 11 februari: Training contextueel bijbellezen

Vanaf 11 maart: Training presentatievaardigheden

3 april: Trainingsdag ‘Ontwerp je preek’

Ook op sommige trainingen krijgen PreekWijzer-abonnees korting. Kijk voor meer informatie op de pagina abonneevoordeel.  
Bekijk de hele agenda
Geboorte Avondmaal
Doop Belijdenis
Huwelijk Bidden
Echtscheiding Diaconaat
Ziekte Pastoraat
Overlijden Zending
Facebook   Twitter
preekwijzer   Contact
 
Uw gegevens
Naam: vul je gegevens aan
E-mail: Vul uw gegevens aan
Hebt u n.a.v. deze nieuwsbrief een vraag, suggestie of opmerking? Mail ons
Preekwijzer - KokBoekencentrum Uitgevers - Herculesplein 96 - 3584 AA Utrecht
Telefoon +31 (0)88 700 2600 - KvK 0068750
Preekwijzer is onderdeel van Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep bv
Prijswijzigingen, tik- en spelfouten voorbehouden.